Stainless Living

Varför välja rostfritt?

För att du får ett friskare liv tillsammans med rostfria produkter. Produkter som inte på något sätt påverkar dig och din familjs hälsa genom att släppa ifrån sig tungmetaller eller andra gifter. Rostfritt stål innehåller heller inga ämnen som är skadliga för natur och stålet är 100 % återvinningsbart.

Och vet du vad?
Med enkel rengöring så håller stålet i upp till 30 år.

PETER STRAND
VD

Skillnaden syns inte utvändigt.
Men den syns tydligt invändigt.

En blandare av gjuten mässing har en skrovlig insida där föroreningar lätt kan fastna. Den gjutna mässingen kan också innehålla giftigt bly som blandas in vid gjutningen för att göra metallen lättare att bearbeta. Förkromningen utanpå kan lossna eller nötas bort.

Strands blandare, som är tillverkade helt av solitt rostfritt stål, har släta ytor invändigt. De innehåller ingen bly. På det rostfria stålet fastnar inga föroreningar och utvändigt kan inga förkromade ytor slitas bort med tiden.

"Alla våra produkter är tillverkade i äkta rostfritt stål 304. Inte i förnicklad mässing eller i så kallat ”rostfritt utseende” där det rostfria utseendet är påmålat över mässingen. Vi har kvalitativa produkter som håller länge!"

PER JONSSON, PRODUKTSPECIALIST

HISTORIA OM DET ROSTFRIA STÅLETS UPPKOMST

ROSTFRITT STÅL – ETT MYCKET BESTÄNDIGT MATERIAL

Rostfritt stål är ett rent naturmaterial, två gånger hårdare än mässing. Rostfritt stål innehåller inga ämnen som är skadliga för människor och natur och kan lätt återvinnas till 100%. Rostfritt stål återfinns överallt där man ställer höga krav på hygien och hållbarhet – t ex inom storkök eller vård – och säkert har du själv bestick, kastruller, kylskåp eller annan utrustning tillverkade av rostfritt stål därhemma.

Faktum är att det rostfria stålets historia tar sin början i Tyskland redan på 1890-talet. Där utvecklade kemisten Hans Goldschmidt en process för att tillverka kolfritt krom. Mellan åren 1904 –1911 lyckades sedan flera forskare, däribland fransmannen Leon Guillet, framställa kromhaltiga legeringar som idag skulle klassas som rostfria. Men det var först 1911, när Philip Monnartz upptäckte en tydlig och positiv koppling mellan stålets kromhalt och dess korrosionsbeständighet, som det rostfria stålet började få en teoretisk förklaring och en möjlig praktisk användning.

Vid samma tid satt engelsmannen Harry Brearley från Brown-Firth Research Laboratory i Sheffield och försökte framställa slitstarka gevärspipor genom att legera in 12 procent krom i svart stål. Experimentet gav inte det önskade resultatet, men i gengäld upptäckte Brearley att gevärspiporna var det enda i den fuktiga verkstaden som inte rostade. Upptäckten fick namnet Stainless Steel, som bäst kan översättas till fläckfritt stål. Brearley sökte patent 1915 och sålde sedan sitt rostfria stål under namnet ”Staybrite”.

Parallellt med att Harry Brearley höll på att experimentera med sina gevärspipor var det många andra som på olika sätt försökte ta fram rostfria legeringar. På andra sidan Atlanten, i USA, utvecklade Christian Dantsizen och Frederick Becket vid samma tidpunkt en annan typ av rostfritt stål, nämligen ferritiskt. Några år tidigare, 1912, ansökte en annan amerikan, Elwood Haynes, om patent på ett härdbart, martensitiskt rostfritt stål. Hans patent beviljades dock inte förrän 1919. Samtidigt som Elwood forskade i USA, hade en tysk man vid namn Krupp fått patent i Tyskland på ett rostfritt stål med minst 8 procent nickel i legeringen. Så vem var först egentligen? Eftersom Harry Brearley fick det första patentet är det många som tillskriver honom uppfinningen av det vi idag definierar som rostfritt stål. Men som vi ser det så var det flera inblandade som nog kan ta åt sig en del av den äran.

Det rostfria stålets historia slutar dock inte där. I Tyskland fortsatte Krupp under 1920-talet med sina experiment och upptäckte att om man tillsatte små mängder molybden i austenitiskt stål så ökade korrosionsbeständigheten markant. Idag kallar vi den här typen av legering för syrafast stål och den har blivit mycket vanlig i bland annat medicinsk utrustning, brandutrustning och kirurgiska instrument.

ROSTFRITT 304 STÅL

Det dyker ibland upp blandare på marknaden som till synes utanpå ser identiska ut med våra. Men då ska man se upp för de kan var tillverkade i ett annat material eller en enklare stål blandning som med tiden kan bli ful och rentav kan börja rosta! Våra blandare är samtliga tillverkade av SUS 304-stål vilket är en mycket beständig och stryktålig stålblandning. SUS står för “Stainless Steel under japanese Standard” och följer en branschstandard med mycket högt ställda krav.

Rostfritt stål korroderar mycket långsammare än kolstål tack vare att det legerats med krom. När kromhalten överstiger cirka 11 % bildas en tunn, passiv hinna som skyddar det underliggande stålet mot vidare oxidation. Om stålets yta skadas, återbildas ytskiktet mycket snabbt förutsatt att det finns tillräckligt med syre tillgängligt i omgivningen.

Strands stålkvalitet SUS 304 har en mycket hög korrosionsbeständighet och innehåller cirka 18 % krom och 

10 % nickel. Stålet är inte magnetiskt, vilket gör att det inte drar till sig smuts och partiklar, och är därför lätt att hålla rent. Idealiskt för användning i kök och badrum och miljöer där hygienkraven är höga.